Lokacija

Mengeš

Izvedba

2017-2018

Projekt

2015-2018

Avtorji

Lena Krušec, Tomaž Krušec

Fotografije

Miran Kambič

Lesena hiša

Hiša Stoji v bližini Mengša in je namenjena življenju štiričlanske družine.

Bistveno vlogo pri gradnji vseh faz hiše je odigral les. Les je bil najprej uporabljen kot opaž za izvedbo osnovne nosilne konstrukcije, ki je izvedena iz betona in istočasno tvori značilno fasado hiše. Odtis krtačenih desk opaža v betonu s poudarjenimi utori ustvarja prepoznavno teksturo betonske fasade. Odpadne lesene deske opaža so bile kasneje očiščene in uporabljene tako pri izvedbi polnih delov fasade, kot tudi pri izvedbi drugih delov notranjosti hiše. Notranje stene in plošče so v celoti izvedene iz lesene konstrukcije in vpete v zunanji betonski ovoj.

Znotraj betonske lupine, ki je edina nosilna konstrukcija stavbe, je vse leseno: medetažne plošče, stene, pohištvo. Vse to je obešeno na zunanjo lupino, ki prek štirih elegantnih slopov sile prenaša v tla, hkrati pa pritličje pušča odprto in svetlo. 

Podoba izgotovljenega objekta je tako neposreden odraz značilne konstrukcijske zasnove stavbe.

Potek gradnje hiše je potekal v obratnem vrstnem redu kot je to običajno, saj je v nekem trenutku na gradbišču stala le zunanja lupina stavbe (fasada). Ta je oklepala prazno notranjost hiše in pogled obiskovalca usmerjala proti nebu. Motiv percepcijske povezave med nebom in zemljo je ohranjen tudi v zgrajeni hiši, kjer steklena streha nad galerijo in dnevno sobo uokvirja pogled proti nebu, steklene stene na fasadi pa merijo proti okoliški zunanji ureditvi.