Lokacija

Ptuj

Izvedba

2018-2020

Projekt

2017-2018

Investitor

Mestna občina Ptuj

Avtorji

Lena Krušec, Tomaž Krušec, Vid Kurinčič, Zala Likavec

Avtorja krajinske arhitekture

prof. dr. Ana Kučan, u.d.i.k.a., Luka Javornik, u.d.i.k.a.

Fotografije

Miran Kambič, Tomaž Krušec

Tržnica Ptuj

Četudi odprta površina za cerkvijo sv. Jurija danes izgleda samoumevno, pa ta prostor nikoli v zgodovini ni bil namenjen trgu. Pred porušitvijo je na tem mestu namreč stala vojašnica, ki je bila obkrožena z ozkimi srednjeveškimi ulicami. V prvi polovici prejšnjega stoletja je bila vojašnica porušena, izpraznjena površina pa namenjena tržnici, cesti, avtobusni postaji in kasneje tudi parkiriščem.

Če pogledamo silhueto mesta Ptuja od daleč, lahko ugotovimo, da rdeče, opečnate strehe predstavljajo enega najbolj prepoznavnih elementov mestne podobe. Ker je bila vojašnica ena izmed največjih stavb na Ptuju, je mesto, s tem ko so vojašnico porušili, izgubilo eno največjih rdečih površin. 

S tlakovanjem trga v obrisu nekdanje vojašnice, s teracom rdečkaste barve, smo mestu Ptuju vrnili tisto, kar mu je rušitev vojašnice odvzela. 

Vzorec tlakovanja trga povzema obris nekdanje vojašnice in sosednje hiše. S tem so na plano prišle tudi dimenzije in oblika nekdanjih ozkih srednjeveških ulic. Območje nekdanje vojašnice je tako izvedeno z rdečim teracom z granulatom dravskega prodca, medtem, ko je ostali prostor tlakovan s pohorskim tonalitom. Gre za dva avtohtona materiala, ki sta oblikovala zgodovino Ptuja. 

Stavba tržnice stoji na mestu nekdanje tržnice, ki je bila v okviru projekta porušena. Nov objekt je izveden iz rdečega betona in ima izrazito horizontalno geometrijo. Horizontalna streha “podčrta” vertikalo crkvenega zvonika in tako še dodatno poudati to mestno dominanto. Na strehi je organizirana razgledna ploščad.

Poseben element trga so stoli, ki so avtorski izdelek biroja Arhitektura Krušec. Stoli so na trg postavljeni tako, da ustvarjajo različne ambiente za posedanje ljudi. Nekatere kompozicije stolov so linearne, druge krožne, nekateri stoli pa so posamično razporejeni po trgu. 

Dodatne fotografije