Lokacija

Celje

Izvedba

2010

Projekt

2009

Natečaj

2006 (1. nagrada)

Investitor

Mestna občina Celje in CMC Celje

Avtorji

Lena Krušec, Tomaž Krušec in Vid Kurinčič

Tržnica Celje

Lokacija mestne tržnice leži v neposrednem središču mesta. Od nastanka, v sredini prejšnjega stoletja, predstavlja tržnica središče urbanega dogajanja v mestu.

Nova tržnica je, za razliko od stare, zasnovana kot ekstrovertiran mestni prostor, nekakšen pokrit mestni trg, ki je neločljivo povezan z okoliškim urbanim prostorom.

Nov objekt tržnice je zasnovan kot velika jeklena streha, ki pokriva tako zaprte kot tudi odprte stojnice, namenjene branjevkam. Streha je razdeljena na več manjših strešnih površin, ki so višinsko zamaknjene tako, da ustavarjajo medprostore, skozi katere prodira sončna svetloba, ki čez dan osvetljuje tržnični prostor. Konični medprostori, ki omogočajo naravno osvetljevanje tržnice, imajo tudi konstrukcijski namen, saj tvorijo nosilce, ki omogočajo  premoščanje celotne širine stavbe brez vmesnih podpor.

Monokromatska barvna zasnova nove tržnice ustvarja nevtralno prostorsko ozadje, ki poudarja barvno raznovrstnost sadja, zelenjave in drugih izdelkov, ki jih na stojnicah ponujajo prodajalci. Na opisan način končno podobo arhitekturnega dela ne ustvarja izključno arhitekt, ampak je izgled tržnice popoln šele, ko ga naselijo uporabniki.