Lokacija

Ljubljana

Izvedba

2005

Projekt

2004

Investitor

Pilates d.o.o.

Avtorji

Lena Krušec, Tomaž Krušec

Sodelavci

Benjamin Hafner

Fotografije

Miran Kambič

Pilates

Projekt predstavlja prenovo tretjega nadstropja hiše na Prešernovem trgu v središču Ljubljane. V nekdanjem meščanskem stanovanju velikosti 330m2 je investitor uredil prostore Pilates centra.
Osnovno vodilo arhitekturne prenove prostorov je temeljilo na ohranjanju in poudarjanju pogledov proti značilnim mestnim vedutam.

Na eni strani se novi prostori Pilates centra odpirajo proti reki Ljubljanici, grajskemu hribu in gradu, medtem ko na drugi strani poglede obiskovalcem zapira podoba Frančiščanskega samostana s tromostovjem in tržnico v ozadju.
Opisani pogledi so služili kot osnovna orientacija pri organiziranju programske sheme novega centra.

Center je razdeljen na dva osnovna programska sklopa:
- prostori za vadbo (dve telovadnici, od katerih je večja rekonstrukcija dnevne sobe prejšnjega meščanskega stanovanja). Med obema so nameščeni prostori za vaditelje in servisni prostori
- drugi sklop predstavljajo recepcija, sanitarije garderobe, masažnice in prostor za individualno vadbo.

Zaradi omogočanja dostopa do vseh programov, ki so nameščeni v nizu je bilo potrebno organizirati dolg hodnik, ki se lijakasto odpira proti Prešernovem trgu. Zaradi lijakaste oblike se nam že ob vstopu v prostor hodnika v daljavi zrcali podoba fasade Frančiščanskega samostana.
Značilnost hodnika je longitudinalni zeleni počivalnik, dolžine cca. 30m, katerega oblika sledi ergonomiji človeškega telesa. Na ta način dobi hodnik poleg povezovalne funkcije tudi vlogo vzdolžne počivalnice, ki se zaključi z rahlo privzdignjenim ležalnikom, ki obiskovalcem omogoča panoramski pogled na mesto.
Druga fasada hodnika je izdelana iz satiniranega stekla, na katerega je natisnjen rastlinski motiv - trave. Ta še dodatno poudari kontemplativno vzdušenje počivalnice.

Posebno prostorsko doživetje predstavljajo masažnice, saj so iz vseh strani odete v barvne zavese izdelane iz alcantare. Pomirjujočo atmosfero še dodatno poudari posredna svetloba, ki iz smeri tal osvetli nagubane zavese. Tudi sicer je celotna osvetlitev centra izvedena posredno, tako, da so izvori svetlobe skriti.

Ločen prostor predstavlja sprejemnica s sprejemnim pultom. Značilna oblika sprejemnega pulta, ki je na eni strani vpet v strop, je posledica želje, da optična pojavnost pulta v najmanjši možni meri posega v enotnost prostora sprejemnice in kavarne. Pult je izveden iz temno sivega, enobarvnega kerrocka. Material je bil izbran z namenom, da bi celotna poteza sprejemnega pulta ohranila vtis, kot da je izvedena iz enega, monolitnega kosa. Pod pultom je nameščena neonska sijalka, ki še dodatno poudari občutek lebdenja sprejemnega pulta.